Chcesz zacząć zamawiać w naszej hurtowni? Zarejestruj się na b2b.piwnemosty.pl i zacznij współpracę z nami już dziś!
Już wkrótce Beer Geek Madness, najbardziej międzynarodowy festiwal kraftowy w Polsce! DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Darmowa dostawa od 249,00 PLN
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Skąd ten chmiel?

2021-03-17
Skąd ten chmiel?

Piwa chmielowe od lat nie tracą na popularności i podbijają rynek piwa rzemieślniczego. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś jak to się stało, że chmiel trafił do piwa i stał się jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych przy jego produkcji?

Jednym z najbardziej charakterystycznych znaków Piwnej Rewolucji było wykorzystywanie w procesie produkcyjnym dużych ilości chmieli amerykańskiego, nowozelandzkiego i australijskiego pochodzenia. I choć od jej “wybuchu” minęło już sporo czasu, to ulubionym stylem piwnym wielu geeków była, jest i będzie “stara, dobra” porządnie nachmielona IPA.   

Znana jest nam dziś ona w wielu różnych wersjach takich jak np. Double IPA, New England IPA oraz West i East Coast IPA różniących się między sobą smakiem, aromatem oraz często zastosowanymi dodatkami. Najważniejszym ich składnikiem są jednak niezmiennie chmiele wykorzystywane w trakcie warzenia lub chmielenia na zimno, których to liczba na rynku gwałtownie wzrasta z każdym kolejnym rokiem, dając piwowarom ogromną ilość wariacji i możliwości.  

Czy zastanawialiście się jednak skąd chmiel wziął się w piwie i stał z czasem niezbędnym składnikiem wykorzystywanym przy jego produkcji? 

Jeśli tak, to koniecznie odpalcie puszkę lub butelkę wypełnioną swoją ulubioną IPA, wygodnie rozsiądźcie w fotelu i oddajcie lekturze tego artykułu!  

Do aromatyzowania i konserwowania piwa używane było w przeszłości wiele różnych gatunków ziół i przypraw. To jednak właśnie chmiel (Humulus lupulus L.) zagościł w nim na stałe i został uznany na całym świecie za podstawowy surowiec piwowarski.  

W Babilonie uprawiano go już od 200 roku n.e., aczkolwiek pierwsze wzmianki o wykorzystaniu go przy produkcji piwa pochodzą z 1079 r. Jego wartość smakowa i konserwująca dla napojów alkoholowych po raz pierwszy została doceniona najprawdopodobniej w XII wieku, a dopiero około stu lat później zaczął on zdobywać coraz większą popularność wypierając tradycyjne zioła stosowane w tamtym okresie jak rozmaryn, krwawnik pospolity, kolendra i mirt bagienny.

Jego “piwną pozycję” ugruntowało Bawarskie prawo czystości z 1516 r., w którym to chmiel ustanowiono jedyną przyprawą mogącą być wykorzystywaną w browarnictwie. Dzięki przyjęciu tej normy nawet w Anglii, gdzie przez długi czas preferowano i warzono głównie słodkie, mocne piwa z gatunku “ale” bez dodatku chmielu, zaczęto uprawiać go niecałe dziesięć lat później, bo w 1524 r. (100 lat przed założeniem pierwszych ogrodów w Ameryce Północnej).

I choć selekcja ulepszonych jego odmian trwała przez większą część drugiego tysiąclecia, to prawdziwa rewolucja w jego hodowli rozpoczęła się na początku XX wieku, dzięki program zainicjowanemu w 1904 roku w Wye College w Anglii. W tym samym też roku po raz pierwszy wyizolowano w formie krystalicznej substancji stałej α-kwas humulon został. Dzięki temu dokonaniu przez następne 60 lat znacznie rozwinęła się wiedza na temat związków chemicznych występujących w chmielu i udało się zrozumieć cały skomplikowany proces izomeryzacji.

Poskutkowało to gwałtownym rozpowszechnieniem eksperymentalnych jego odmian oraz produktów na bazie chmielu, które oferują obecnie piwowarom ogromne możliwości i pozwalają w dużym stopniu przewidywać oraz kontrolować zarówno aromat piwa, jego goryczkę oraz pianę i stabilność.

Efektami ich pracy są więc często starannie “zaprojektowane” warki tryskające intensywnym, chmielowym aromatem.   

Jeśli chcielibyście zapoznać się ze smakiem któregoś z nich, to zapraszamy na stronę naszego e-sklepu po zapas piw w stylu IPA i nie tylko!

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 7048 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-21
Elegancko!
2023-03-21
Ok

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel