Dodaj produkty podając kody
Piwo kraftowe
( ilość produktów: 705 )Piwo kraftowe, często zwane również piwem rzemieślniczym, to odpowiedź rozmiłowanych w swoich wyrobach piwowarów na powszechnie dostępne i, nie ukrywajmy, bardzo podobne do siebie smakiem piwa masowo produkowane przez popularne koncerny. Odpowiedź ta stawia na oryginalność smaków, jakość używanych surowców, niepowtarzalność kompozycji i wyjątkowość ostatecznego efektu, a wyrasta z piwnej rewolucji która jak burza przeszła przez Stany Zjednoczone na początku XXI wieku.
Założenie kraftu jest proste: warzyć piwa, które samemu chciałoby się pić, wkładając w to całe serce i duszę, bezustannie szukając nowych smaków i wrażeń, tworząc nie masowy produkt, a niepowtarzalny, rzemieślniczy wyrób pod którym piwowar może z dumą podpisać się własnym nazwiskiem.
Piwa kraftowe i piwa rzemieślnicze dzielą się na wiele różnych styli i gatunków. Wśród najpopularniejszych wymienić należy występujące w różnych odmianach mocno chmielowe piwa IPA (co jest skrótem od India Pale Ale), ciemne i aromatyczne stouty oraz orzeźwiające i kwaśne piwa w stylu sour.
Choć to właśnie te style dominują wśród piw kraftowych, to jednak stanowią one tylko część odmian, w jakich piwa rzemieślnicze występują - i mowa tu nie tylko o niszowych odmianach, takich jak barley wine, lambiki czy szerzej rozumiane piwa dzikie i spontanicznej fermentacji, ale również o mających swoich przedstawicieli wśród kraftu znanych i popularnych odmianach szerzej dostępnych piw, takich jak porter, koźlak czy potocznie zwany lagerem - pils.
Osobną kategorię stanowią piwa bezalkoholowe, które w ostatnich czasach coraz częściej pojawiają się w ofertach browarów kraftowych. Te pozbawione alkoholu odmiany popularnych stylów stanowią doskonałą alternatywę dla bardziej typowych trunków, nie odbiegając smakiem ani jakością od swoich alkoholowych pierwowzorów.