Barley Wine

Barley Wine, czyli dosłownie Wino Jęczmienne, to jeden z najszlachetniejszych, najmocniejszych i najbardziej złożonych stylów piwa z rodziny Ale. Jego historia sięga XVIII-wiecznej Anglii, gdzie arystokracja poszukiwała rodzimego trunku, który mógłby konkurować z drogimi, importowanymi winami z Francji. Efektem było piwo o zbliżonej mocy i potencjale do wieloletniego leżakowania.

Profil smakowy i aromatyczny

Barley Wine to prawdziwa feeria słodowych smaków. W jego bukiecie dominują nuty dojrzałych i suszonych owoców (śliwki, rodzynki, figi), melasy, toffi, karmelu i przypieczonej skórki chleba. Chmiel w wersji angielskiej dodaje nut ziemistych i ziołowych, podczas gdy w amerykańskiej wnosi akcenty żywiczne i cytrusowe. Z wiekiem piwo to łagodnieje, nabierając nut porto, sherry czy skóry. Jego gęsta, oleista tekstura i rozgrzewająca moc alkoholu (często 8-12% ABV) czynią go idealnym trunkiem degustacyjnym.

Jak serwować

To piwo należy serwować w temperaturze 12-16°C, w kieliszku typu Snifter, który pozwala skupić jego bogate aromaty. Wspaniale komponuje się z deską serów pleśniowych, dziczyzną czy deserami na bazie gorzkiej czekolady. Wiele wyjątkowych piw do leżakowania czeka na Ciebie w sklepie Piwne Mosty, a przedstawicieli tego stylu znajdziesz w kategorii Barley Wine, gdzie często goszczą najmocniejsze ciemne piwa.

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 9606 opinii
pixel