Dodaj produkty podając kody
Poznajcie biodynamiczne wina musujące Pét-Nat!

Pogłębiający się trend na produkty bio i eko zdecydowanie wpłynął na zwiększenie świadomości konsumentów, którzy to coraz częściej sięgają po produkty wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami. W konsekwencji na rynku pojawia się coraz większa ilość win naturalnych, organicznych i... biodynamicznych!
Biodynamika to koncept prezentujący filozoficzne podejście do uprawy roli, uwzględniający wpływ na plonowanie roślin takich czynników jak: fazy księżyca, stosowanie specjalnych kompostów i preparatów oraz uwzględnianiu odpowiedniego sąsiedztwa dla poszczególnych roślin. Opiera się na założeniu, że wszystkie jednostki składające się na otoczenia stanowią jeden organizm, a każdy z jego kompenentów posiada własną energię i wzajemnie na siebie oddziałowuje tworząc niepowtarzalny ekosystem, którego nie powinno się sztucznie naruszać. Kalendarz biodynamiczny wykorzystuje zależności faz księżyca, przypływy i odpływy ocenów, pory roku oraz charakterystyczne pory i rytm dnia oraz nocy, które pozwalają uzyskać jak najlepsze plony. Jest to niejako powrót do korzeni w rolnictwie i oddanie hołdu naturze. Pét-Naty są to więc wina powstające bez dodatku środków chemicznych, tanin czy cukru oraz wolne od procesów dokwaszania, filtracji czy też usuwania osadu, produkowane naturalnymi metodami, na naturalnych drożdżach!
Dlaczego Pét-Nat?
Pét-Nat to skrót od pétillant-naturel, oznaczającego wina naturalnie musujące. Bąbelki pojawiają się w nich na skutek butelkowania i kapslowania przed zakończeniem procesu fermentacji. Metoda ta jest najstarszą metodą produkcji win musujących (méthode ancestrale) i bardzo trudna do kontrolowania. Fermentują więc one w butelkach - rozwijając i zmieniając się wraz z upływającym czasem, co skutkuje niezwykle bogatym bukietem, pełnym pysznych zaskoczeń i degustacyjnych niuansów aromatycznych.
Dajcie się im zaskoczyć!