Dodaj produkty podając kody
Historia pisana piwem. Część II

W nowym imperium korzystano z dużo bardziej zaawansowanego sprzętu. Dzięki temu sztuka piwowarska nie tylko przetrwała, ale zaczęła gwałtownie się rozwijać. Babilończycy do fermentowania nie używali już glinianych naczyń, tylko kadzi zaciernych, kotłów warzelnych oraz kadzi fermentacyjnych. Co ciekawe, to właśnie oni wpadli na to, że znajdujące się w brzeczce składniki łatwiej rozpuścić w wyższej temperaturze. Jako pierwsi sięgnęli po chmiel, dzięki czemu piwo zaczęło przybierać formę trunku, jaki znamy dzisiaj, do tego w różnych postaciach: jasnej, ciemnej, czerwonej. Chętnie korzystali także z mieszanek słodów oraz z dodatków, takich jak syropy owocowe.
Babilońscy piwowarzy cieszyli się dużym szacunkiem i zaufaniem. Ponieważ doskonale znali się na piwie, a w powszechnym przekonaniu kojące właściwości tego trunku mogły sugerować jego potencjał leczniczy, niejednokrotnie występowali w roli medyków i zalecali swoim „pacjentom” odpowiednie kuracje. Mieli również liczne przywileje, zarezerwowane wyłącznie dla ulubieńców babilońskich elit. Zwalniano ich na przykład ze służby wojskowej.
O tym, jak poważnie w tamtych czasach tei piwa w tamtych czasach świadczy kodeks Hammurabiego, który zawiera aż cztery (!) paragrafy poświęcone tematyce piwa:
108. Jeśli oberżystka jako zapłatę za piwo zboża nie przyjęła (lecz) według odważnika (zbyt) dużego srebro przyjęła, bądź równowartość piwa względem wartości zboża obniżyła (i) oberżystce tej udowodni się to, do wody wrzuci się ją.
109. Jeśli oberżystka, w domu której przestępcy zebrali się, przestępców tych nie pojmała oraz do pałacu nie doprowadziła, oberżystka ta zostanie zabita.
110. Jeśli (kapłanka) naditum (lub) (arcykapłanka) entum, która w klasztorze nie mieszka, oberżę otworzyła, bądź po piwo do oberży weszła, obywatelka ta zostanie spalona.
111. Jeśli oberżystka 1 (60-litrowy) antałek piwa na kredyt dała, w czasie żniw 50 sila zboża odbierze (sobie).
W Babilonii każdemu obywatelowi przysługiwały dziennie trzy litry piwa, a osobom wysoko postawionym nawet pięć. Jak dobrze, że tamte czas już dawno minęły i sami możemy wyznaczać sobie piwne granice... lub ich brak.
Polecane

Browar Stu Mostów: Pils - butelka 500 ml

Funky Fluid: Tomyski Pils - butelka 500 ml

Maltgarden: Museum of Classic Beers (Hallertauer Pils) - butelka 500 ml

Browar Trzech Kumpli: Pils - butelka 500 ml

Cztery Ściany: TRZEBNICA Pils - butelka 500 ml

WRCLW: Pils - butelka 500 ml

Heart of Darkness: BiA All Malt Craft Lager - puszka 330 ml

Browar Lwówek: Wrocławskie - butelka 500 ml

Browar Za Miastem: Długi Weekend - butelka 500 ml

Browar Sarabanda: Back to the Roots - puszka 500 ml

Trzech Kumpli: MVPils - butelka 500 ml

WRCLW: Pils - butelka 330 ml

Browar Jedlinka: Jaśnie Książę - butelka 330 ml

Wielka Sowa: Sowie Pils - butelka 500 ml

Browar PINTA: Pils Time - butelka 500 ml

Trzech Kumpli: Pils - butelka 330 ml

Nepomucen: Triangle - butelka 500 ml

Nepomucen: Rectangle - butelka 500 ml

Dziki Wschód: Samotny Jeździec - butelka 500 ml

Lipcowy Mystery Bridge Box

Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn: Pilsner - butelka 500 ml

Nepomucen: Ten Pils - butelka 500 ml

Miastolas: Tańczący Wilk - butelka 500 ml
