Chcesz zacząć zamawiać w naszej hurtowni? Zarejestruj się na b2b.piwnemosty.pl i zacznij współpracę z nami już dziś!
Już wkrótce Beer Geek Madness, najbardziej międzynarodowy festiwal kraftowy w Polsce! DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Darmowa dostawa od 249,00 PLN
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Cantillon, czyli 120 lat tradycji zamknięte w butelce

2020-09-10
Cantillon, czyli 120 lat tradycji zamknięte w butelce

Chwilę temu pisaliśmy o magii piw dzikich, których historia zaczyna się w Brukseli. Browar Cantillon jest żyjącą tradycją warzenia tego stylu, ponieważ już czwarte pokolenie piwowarów tej rodzinnej firmy dba o to, by niepodrabialne i wyjątkowe receptury przetrwały kolejne wieki. Dobrze czytacie - wieki! Cantillon rozpieszcza piwny świat swoimi wyrobami już 120 lat.

W czym więc kryje się sekret niegasnącej popularności? Przystańmy chwilę nad samym procesem. Zacier w tradycyjnym piwie lambic składa się w ⅔ z jęczmienia słodowego, i w ⅓ z niesłodowanej pszenicy. Później spontanicznie fermentuje w otwartych kadziach na poddaszu, by kolejne miesiące spędzić w dębowych lub kasztanowych beczkach. Kolejnym etapem jest mieszanie piw z różnych partii i lat, by w uważnie dobranych proporcjach zabutelkować je na rok przed wypuszczeniem ich w świat.

Spontaniczna fermentacja w tym przypadku odgrywa kluczową rolę - to dzięki niej możemy doświadczyć tego kompleksowego i złożonego bukietu aromatów. Zawdzięczamy go zaszczepianym wprost z powietrza drożdżom i bakteriom, biorącym udział w procesie fermentacji, charakterystycznym dla rejonu Payottenland (Flandria).
By poszerzyć swoje doświadczenia z lambicami możecie skusić się na spróbowanie tego stylu w połączeniu z owocami. Nie spodziewajcie się jednak dominującej słodyczy. Owocowe belgijskie lambici są wytrawne i cierpkie, ponieważ jedyny cukier, jaki tam znajdziemy, pochodzi ze świeżych owoców (wrzucanych do kadzi razem z pestkami!).

Ducha czasu można poczuć nie tylko w smaku wyrabianych w Brukseli lambiców, ale także odwiedzając muzeum browarnictwa Cantillon. Jak sami piszą, jest to machina czasu, w której nic nie zmieniło się od 1900 roku. Wciąż można znaleźć tam beczki, w których piwa leżakowały na początku istnienia tego niesamowitego miejsca.

A w naszym e-sklepie możecie znaleźć 4 wybitne piwa wprost z wyjątkowego i przepełnionego tradycją browaru Brasserie Cantillon - dajcie się wciągnąć w niesamowity świat lambiców!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 7048 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-21
Ok
2023-03-17
Jak zawsze niezawodnie ;)

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel