Odkryj świat bezalkoholowych piw rzemieślniczych!

2020-10-08
Odkryj świat bezalkoholowych piw rzemieślniczych!Na ten moment, co dwudzieste piwo kupowane w Polsce jest piwem bezalkoholowym! 

Powodów tego stanu rzeczy jest wiele, ale najczęściej wymienianymi jest trend na prowadzenie zdrowego trybu życia, bardziej odpowiedzialne podejście do kwestii spożywania alkoholu, mniejsza kaloryczność i oczywiście - możliwość prowadzenia samochodu po ich spożyciu.
 

Doczekaliśmy czasów, w których każdy zainteresowany piwami bezalkoholowymi znajdzie coś dla siebie. Słodkie, goryczkowe, owocowe? Nie ma problemu!

Szeroki wybór stylów i smaków doprowadził do tego, że mimo ogólnego rocznego spadku spożycia piwa w Polsce - sprzedaż jego bezalkoholowej wersji wyraźnie wzrosła. Pierwsze skrzypce grają warianty smakowe, a zaraz za nimi plasują się lagery. 
Jak wynika z badań zrealizowanych przez serwis Birofilia ponad 70% konsumentów klasycznych, alkoholowych piw sięga od czasu do czasu po te bez procentów, a aż 12% z nich deklaruje spożywanie tylko i wyłącznie piw bezalkoholowych. Blisko 70% respondentów przyznało też, że chciałoby mieć jeszcze większy wybór piw bezalkoholowych na sklepowych półkach. 

Od czego się zaczęło? 

Idea piw bezalkoholowych narodziła się w trakcie prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Nie każdy chciał ryzykować produkując klasyczne piwa, za to wielu tęskniło za ich smakiem. Z tego powodu niektóre koncerny oraz lokalne browary zaczęły wytwarzać piwo o bardzo niskiej zawartości alkoholu, co pozwalało na zaspokojenie tej tęsknoty. Jak się okazało, nawet po zniesieniu prohibicji nowy rodzaj lekkiego, niskoalkoholowego napoju cieszył się dużą popularnością. I tak zostało po dziś dzień. 

Zastanawialiście się kiedyś, na czym polega produkcja piwa bezalkoholowego, skoro lista jego składników nie odbiega od tradycyjnej?

Na ten moment, aby zniwelować obecność alkoholu w piwie możemy użyć dwóch metod:

1. Wstrzymania fermentacji na wczesnym etapie, kiedy jeszcze w piwie znajdują się dopiero śladowe ilości alkoholu. 

2. Odfiltrowania alkoholu przy użyciu specjalnych membran z uwarzonego tradycyjnymi metodami piwa. 

Produkcja technologiczna piw bezalkoholowych jest więc bardziej skomplikowana i kosztowna, ale przez to, że nie podlega akcyzie ceny na półkach nie szokują, będąc porównywalne, a czasem nawet i niższe od cen piw tradycyjnych. 

A jak wypadamy na tle naszych europejskich sąsiadów w kwestii konsumpcji piwa?

Porównywalnie. W Polsce od paru lat pije się rocznie ok. 100 litrów piwa na osobę, co umiejscawia nas na piątym miejscu w Europie, zaraz po Czechach,  Niemczech, Austrii i Estonii. 

Jeśli chcielibyście zapoznać się ze smakiem piw tego typu, to zachęcamy Was do wypróbowania naszego zestawu z serii “Poznaj Kraft”, w którym to znajdziecie aż osiem różnych piw bezalkoholowych z czterech polskich i jednego amerykańskiego browaru!
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 384 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-07-20
Co prawda dopiero drugie zamówienie, ale rzecz już pewna - wszystko przebiegło w pełni profesjonalnie!
2020-07-23
Bardzo przyjemny kontakt z firmą, szybka realizacja, dobre piwoo
Oferta przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich. Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel