Darmowa dostawa od 249,00 PLN

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Odkryj świat bezalkoholowych piw rzemieślniczych!

2020-10-08
Odkryj świat bezalkoholowych piw rzemieślniczych!Na ten moment, co dwudzieste piwo kupowane w Polsce jest piwem bezalkoholowym! 

Powodów tego stanu rzeczy jest wiele, ale najczęściej wymienianymi jest trend na prowadzenie zdrowego trybu życia, bardziej odpowiedzialne podejście do kwestii spożywania alkoholu, mniejsza kaloryczność i oczywiście - możliwość prowadzenia samochodu po ich spożyciu.
 

Doczekaliśmy czasów, w których każdy zainteresowany piwami bezalkoholowymi znajdzie coś dla siebie. Słodkie, goryczkowe, owocowe? Nie ma problemu!

Szeroki wybór stylów i smaków doprowadził do tego, że mimo ogólnego rocznego spadku spożycia piwa w Polsce - sprzedaż jego bezalkoholowej wersji wyraźnie wzrosła. Pierwsze skrzypce grają warianty smakowe, a zaraz za nimi plasują się lagery. 
Jak wynika z badań zrealizowanych przez serwis Birofilia ponad 70% konsumentów klasycznych, alkoholowych piw sięga od czasu do czasu po te bez procentów, a aż 12% z nich deklaruje spożywanie tylko i wyłącznie piw bezalkoholowych. Blisko 70% respondentów przyznało też, że chciałoby mieć jeszcze większy wybór piw bezalkoholowych na sklepowych półkach. 

Od czego się zaczęło? 

Idea piw bezalkoholowych narodziła się w trakcie prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Nie każdy chciał ryzykować produkując klasyczne piwa, za to wielu tęskniło za ich smakiem. Z tego powodu niektóre koncerny oraz lokalne browary zaczęły wytwarzać piwo o bardzo niskiej zawartości alkoholu, co pozwalało na zaspokojenie tej tęsknoty. Jak się okazało, nawet po zniesieniu prohibicji nowy rodzaj lekkiego, niskoalkoholowego napoju cieszył się dużą popularnością. I tak zostało po dziś dzień. 

Zastanawialiście się kiedyś, na czym polega produkcja piwa bezalkoholowego, skoro lista jego składników nie odbiega od tradycyjnej?

Na ten moment, aby zniwelować obecność alkoholu w piwie możemy użyć dwóch metod:

1. Wstrzymania fermentacji na wczesnym etapie, kiedy jeszcze w piwie znajdują się dopiero śladowe ilości alkoholu. 

2. Odfiltrowania alkoholu przy użyciu specjalnych membran z uwarzonego tradycyjnymi metodami piwa. 

Produkcja technologiczna piw bezalkoholowych jest więc bardziej skomplikowana i kosztowna, ale przez to, że nie podlega akcyzie ceny na półkach nie szokują, będąc porównywalne, a czasem nawet i niższe od cen piw tradycyjnych. 

A jak wypadamy na tle naszych europejskich sąsiadów w kwestii konsumpcji piwa?

Porównywalnie. W Polsce od paru lat pije się rocznie ok. 100 litrów piwa na osobę, co umiejscawia nas na piątym miejscu w Europie, zaraz po Czechach,  Niemczech, Austrii i Estonii. 

Jeśli chcielibyście zapoznać się ze smakiem piw tego typu, to zachęcamy Was do wypróbowania naszego zestawu z serii “Poznaj Kraft”, w którym to znajdziecie aż osiem różnych piw bezalkoholowych z czterech polskich i jednego amerykańskiego browaru!
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 8999 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-10
Wszystko super, piwka też super
2024-10-01
Niestety jedno z piw zostało pomylone
pixel