W samym 2019 roku wydaliśmy na nie ponad 800 milionów złotych, co sprawiło, że wyprzedziły w statystykach... klasyczne piwa rzemieślnicze i radlery. Mowa oczywiście o piwach bezalkoholowych, które od lat podbijają polski rynek - w czym tkwi ich fenomen?
Rzemieślnicze piwa bezalkoholowe warzone są tradycyjnymi metodami z pominięciem etapu fermentacji w procesie produkcyjnym. Choć jeszcze nie tak dawno stanowiły produkt niszowy, to od jakiegoś czasu coraz cześciej możemy spotkać się z nimi na półkach sklepowych - w czym tkwi ich fenomen?
Belgia to kraj słynący ze swojej bogatej tradycji piwowarskiej! Poznajcie jej początki i smak piw warzonych w opactwie Rochefort oraz uznanych na całym świecie browarach: De Glazen Toren i Delirum.
W trakcie warzenia najnowszego piwa z serii ART we Wrocławskim Browarze Stu Mostów zadaliśmy kilka pytań polskiemu lekkoatlecie - Łukaszowi Rokickiemu, który pokochał świat kraftu i od kilku lat współtworzy go warząc piwa w Browarze Maltgarden.
Piwne Mosty łączą ze światem piw fermentacji spontanicznej i mieszanej! Na czym polega ich fenomen? Aby spróbować to zrozumieć, warto wyruszyć w podróż do rejonów Brukseli i cofnąć się w czasie do początków produkcji tradycyjnych dla tego miejsca piw w stylu lambik....
Poznajcie B. Nektari ich prima sort miody pitne oraz cydry rzemieślnicze prosto z USA!